El Blog

 
 

Calendario

<<   Noviembre 2007  >>
LMMiJVSD
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30   

Sindicación

Alojado en
ZoomBlog
 

La Capsa dels Trons

Por JesúsRICART - 17 de Noviembre, 2007, 11:39, Categoría: DEBAT CRITIC

Bústia Pública. La Capsa dels Trons.

A diferència de les seccions d’opinió del periodisme local, i encara més del de difusió a escala estatal, l’opinió ciutadana digitalitzada no troba, o no hauria de trobar, límits per la seva expressió. No hi ha motius per  la justificació de l’espai restringit en centímetres quadrats,  encara menys la de cada  tema en ell mateix. Tot es opinable i tot és material per burxar-lo, remenar-lo, repassar-lo, revisar-lo i tornar-lo a rumiar.  Al menys ho és mentre quedi un bri de dubta o no estigui resolt. Que un ajuntament articuli a la seva web una zona d’opinió lliure sobre les condicions de vida i la pràctica de la gestió municipal és un gest que el dignifica. Una altra cosa és si el fa servir molt o poc o si ni tant sols se’l mira. L’opinió ciutadana com bústia pública permanent és obrir la capsa dels trons. Hi ha força motius pels que queixar-se i moltes idees en llista, que en diferents moments i des de diferents veus, entitats i plomes s’han anat proposant. Tot això és  un caudal extraordinari que no s’hauria de deixar perdre. D’alguna manera es podria organitzar un banc de propostes de les que el consistori en fos conscient i que les tingués en compta com annexa al seu programa d´objectius municipals.

Se m’acut que els plenaris on es prenen les decisions haurien de tenir un espai de feedback per que es fes un resum de les propostes rebudes o publicades. Determinats programes de debat a la radio i televisió venen instrumentant des de fa un temps la figura dels relators d'emails que reben en temps real durant l’emissió del mateix programa fent-se ressò del que diuen altres veus nos presencials a l’espai. Tot plegat serveix per estendre la visió panoràmica de les opinions i sensibilitats diverses. Evidentment no és el mateix un òrgan executiu d’adopció de decisions i vinculants per una població que un programa de discussió que no pretén arribar a cap conclusió i que està per la conscienciació, també per  l’entreteniment, cultural. Però hi ha quelcom de comparable. Ambdós llocs intenten representar els sentiments públics, és a dir, els sentiments dels absents.

Se m’ha acut que les reunions dels governants haurien de començar amb el xip instal·lat (o la pantalla gegantina) que els hi recordi els ítems pendents a arranjar durant la seva gestió. Flexibilitzar els canals de democràcia participativa i directa ho esperonaria. De fet, la tecnologia actual permet que en temps real i directe per Internet es pugui participar de les discussions dels plenaris. És una mica estrany que els partits més espavilats quan els hi toca el torn de la gestió municipal pensin que tota la feina és cosa seva i donguin les esquenes al poder recursiu del mateix poble al que diuen representar. A la terminologia ad hoc es parla de renovar la confiança als que ens governen. No és això companys, no és això. Les solucions socials és cosa de tota la societat i no sols dels seus governants. Les noves maneres participatives podrien permetre el convertiment d’idees, criteris i propostes en punts del dia, sense tenir que passar per l’antigalla de registrar una carta  amb un exposo a la superioritat (residus de les maneres franquistes de les administracions locals).

A no gaires anys vista tothom des dels seus ordinadors podria accedir, vigilar i opinar sobre la gestió governamental, per ara només pot aspirar a que la seva dita quedi en estat latent.

Cal augurar un futur a les pàgines web que plataformin les opinions ciutadanes. S’ha de facil.litar el màxim aquesta participació, fins i tot per damunt de les expressades en suport paper (els petits magazines enfarfegats de publicitat són un atac al medi ambient). En el vial d’opinió que  te la web  cerdanyolenca he observat que demanar dades personals com numero de DNI i cognoms no és precisament un signe de facil.litat sinó d´entrabancament per alguns que encara no confien plenament en la democràcia o que estan sense papers. Un estrany període d´stand by d’uns dies abans de que l’opinió expressada quedi definitivament consultable a la web de l’ajuntament cerdanyolenc fa pensar en alguna mena de revisió prèvia, tal com feien els de Consulta Prèvia d’un Ministerio central antigament si es volia publicar alguna cosa a la España obscurantista. Cal confiar que amb el temps i una canya s’aniran subguarint aquests detalls.

Blog alojado en ZoomBlog.com